De vijf elementen in de Chinese astrologie

 

 

Wanneer je niet weet wat jouw element is, laat het dan hier berekenen, het element staat tussen haakjes vermeld.


Water:
Het element water zorgt idealen en dromen, maar kan ook voor teveel illusies en te weinig realisme zorgen.

 
Vuur:
Dit element karakteriseert een 'vurig' type, iemand die zonder al teveel rekening met anderen te houden zijn of haar doel najaagt, met een neiging tot arrogantie.

 

Hout:
Het hout-element zorgt voor iemand die met iedereen het beste voor heeft, maar die er niet altijd in slaagt te doen wat hij of zij zich heeft voorgenomen.

 

Metaal:
Dit element staat voor een zekere hardheid en de neiging om risico's te nemen. Een metaal-type wil het allerbeste en komt vaak op voor mensen die niet zo fortuinlijk zijn.

 

Aarde:
Een aarde-type heeft hoge idealen, hij of zij is zelfbewust en meestal heel redelijk, maar kan ook bijzonder koppig zijn en koste wat het kost de eigen zin door willen drijven.

Top


De elementen van het dierenriemteken

Behalve dat de jaren zijn onderverdeeld in elementen, bezit elk dier ook een element, de Geit is bijvoorbeeld een vuur-dier en de Rat een water-dier. Er zijn geen aarde-dieren, de elementen van de tekens zijn gebaseerd op de windrichtingen:

elementen

Top

Sommige jaren zullen gunstig zijn voor het natuurlijk element van het dier, en andere jaren werken het juist tegen. Stel dat je als Rat bent geboren in 1960, dan is dat geen slecht jaar voor de Rat, want water (het element van de Rat) wordt gesteund door metaal (het element van het jaar). Maar als de Rat in 1996 is geboren hebben we te maken met een vuurjaar. De vuur-Rat kan dan de neiging hebben zichzelf op te branden - denk aan het vuur dat het water opkookt. Het jaarelement is altijd dominant aan het natuurlijke element van het dier. Kijk hieronder of jouw jaarelement samenwerkt met je natuurlijke element, of dat het juist de neiging heeft tegen te werken, wat vaak voor innerlijke spanningen zorgt.

Top

metaalMetaal:
Metaal werkt goed samen met water, denk aan de metalen emmer die water vervoert. Maar metaal werkt hout tegen doordat de bijl de boom kan vellen.

 

 

waterWater:
Water werkt goed samen met hout, denk aan bomen die water nodig hebben om te kunnen groeien. Maar water werkt vuur tegen door het te doven.


 

 

houtHout:
Hout werkt goed samen met vuur, denk aan hout dat de grondstof is van vuur. Maar hout werkt aarde tegen doordat de wortels van de bomen de aarde doen barsten.

 

 

vuurVuur:
Vuur werkt goed samen met aarde, denk aan vuur dat hout kan veranderen in as wat vervolgens weer aarde wordt. Maar vuur werkt metaal tegen door het te smelten.

 

 

aardeAarde:
Aarde werkt goed samen met metaal, denk aan het binnenste van de aarde waar metaal wordt gecreŽerd. Maar aarde werkt water tegen door het in modder te veranderen.


Top