Chinese Dierenriem tekens

Rat Os Tijger Konijn Draak Slang
Paard Geit Aap Haan Hond Varken

RAT
Heel vindingrijk, hardwerkend, charmant, intelligent, populair en gericht op sociale gebeurtenissen. Maakt makkelijk vrienden, heeft mensenkennis. Een trouwe vriend, maar houdt wel van roddelen, en wanneer je een Rat echt teleurstelt kan hij of zij je laten vallen als een baksteen. Een toegewijd en hard werker, de ondernemer van de Chinese dierenriem. Geld neemt een belangrijke plaats in, het verwerven is een grote uitdaging, de Rat ziet overal wel een handeltje in. De Rat verstrooit soms energie omdat hij/zij bij teveel dingen is betrokken, en kan zich slecht ontspannen. Veel verbeeldingskracht, soms indiscreet en vaak een beetje lichtgelovig. Als kind is de Rat erg slim voor zijn of haar leeftijd en kan hij/zij goed voor zichzelf opkomen. De Rattenouder kan niet zo goed overweg met supergevoelige kinderen.

De vijf typen:
Water: deze Rat is verwend en zou het liefst de hele dag wat rond keutelen. Kan heel charmant zijn.
Hout: een ambitieuze Rat die veel succes kan hebben.
Vuur: een Rat die graag risico's neemt met soms dramatische gevolgen.
Aarde: een Rat die overal goed vanaf lijkt te komen, wat er ook gebeurt.
Metaal: deze Rat houdt van gezelligheid en kan erg ad-rem zijn.

Werk:
Alles waarvoor ondernemerstalent wordt gevraagd, vrijheid en verantwoordelijkheis is belangrijk. Banen bijv: politicus, therapeut, adviseur, ondernemer, advocaat, filmregisseur, ontwerper, bankier.

Liefde:
De Rat is een warm, sexy en hartstochtelijke minnaar of minnares en kan in feite met iedereen wel opschieten, met uitzondering van het Paard.

Smaak:
Goede wijn, lekker eten en dure kleren.

Kleuren:
Wit en lichtblauw.

Sport:
Surfen, parachutespringen en vechtsporten.

Vrije tijd:
Autorijden, iets maken en verzamelen.

Hobby's:
Modelbouw en oude, antieke auto's opknappen.

Vakantie:
Stadjes en (water)sportoorden.

Vriendschap:
Goed met de Draak, Os en Aap, slecht met het Paard, de Haan en de Geit.


OS
Evenwichtig, geduldig, behoudend en standvastig. Harde en toegwijde werker. Ordelijke en vastberaden manier van handelen. Neemt verantwoordelijkheden ernstig, is oprecht en heeft vertrouwen in de medemens. Toch een beetje een eenling, rustig en teruggetrokken hecht de Os aan ouderwetse waarden en principes. De Os kan tobben over de toekomst en over de toekomst van zijn of haar kinderen, houdt van rituelen, orde en tradities en een ouderwetse rolverdeling. Daarentegen kan een Os in vriendschappen juist de excentriekeling opzoeken, alsof de andere mensen alle gevaarlijke en risico-volle dingen moeten doen die de Os zelf niet aandurft. De Os is de meest betrouwbare vriend van de Chinese dierenriem, maar is in staat zijn vrienden te verjagen door met een botte eerlijkheid kritiek te leveren en zich overal mee te willen bemoeien. Als kind houden Ossen van leren, lezen en tijd in hun eentje doorbrengen. Ze kunnen al op jonge leeftijd erg volwassen lijken, maar bij tijd en wijle een fikse driftbui krijgen. Als ouder is een Os koesterend, liefhebbend, beshermend en erg geduldig.

De vijf typen:
Water: charmant en gezellig, een gelukkige Os die ervan houdt tijd in de natuur door te brengen. Dit type is het meest los en ruimdenkend van alle Ossen.
Hout: deze Os heeft creatieve gaven, een intuÔtief type wat zich in anderen kan inleven.
Vuur: geliefd om zijn of haar warmte en geduld en altijd in staat tijd vrij te maken voor een ander.
Aarde: dit is de meest evenwichtige Os en kan nogal succesvol zijn, hij/zij heeft een aangeboren charisma.
Metaal: de meest principiŽle en vastberaden Os van alle vijf de Ossen, maar wordt tegelijkertijd toch graag aardig gevonden.

Werk:
De Os heeft vertrouwen en verantwoordelijkheid nodig en kan er niet tegen als iemand over zijn/haar schouder mee wil kijken. Eenmaal aan iets gewend wil een Os het niet graag anders en zal hij/zij zich in principe verzetten tegen elke vorm van bijscholing. Banen bijv: timmerman, tuinier, ingenieur, makelaar, schilder, monteur.

Liefde:
Wat seks betreft heeft de Os een eindeloze energie, maar niet zoveel fantasie. Een loyale, standvastige minnaar. De Os is geneigd een ongeschikte partner te kiezen en er vervolgens een leven lang aan te werken de ander te 'verbeteren'.

Smaak:
Traditioneel, conservatief.

Kleuren:
Bleekroze en violet.

Sport:
Afstanden lopen, joggen en zwemmen.

Vrije tijd:
Rommelen in huis en tuin, lezen.

Hobby's:
Genealogie, ontwerpen.

Vakantie:
Tuinen bezoeken, wandel- en zeilvakanties.

Vriendschap:
Goed opschieten met de Slang, de Rat en de Haan, maar niet met de Tijger.


TIJGER
Moedig, hartstochtelijk, onderhoudend en charismatisch. De Tijger heeft vaste overtuigingen, is wilskrachtig en vastberaden, alert en intelligent. Actieve geest, boordevol ideeŽn. Houdt van uitdagingen en kan moeilijk stilzitten. Onafhankelijk en bereid risico's te nemen. Rusteloos, soms vrij impulsief, maar van binnen vaak gevoeliger dan anderen in de gaten hebben. Vaak succesvol. Het leven is vol ups en downs. De Tijger kan zich diep van binnen eenzaam en onbemind voelen, vooral als anderen hem of haar proberen te provoceren. Een Tijgerkind kan nogal wild zijn en veel ongelukjes hebben, en vaak in een ruzie verwikkeld zijn. Het zijn tamelijk luidruchtige kinderen die problemen hebben op school. Als volwassene heeft de Tijger meestal niet zo'n behoefte aan kinderen, maar als ze er eenmaal zijn vindt een Tijgerouder ze fantastisch, al blijft dat altijd een beetje op een afstandelijke manier. Een Tijger heeft een praktische benadering van het ouderschap.

De vijf typen:
Water: dit type is een idealist en kan tevens erg egocentrisch zijn.
Hout: een trendsetter. Gereserveerd en geraffineerd stijlvol.
Vuur: ondernemend en amusant, vriendelijk en gevat, maar wel met temperament.
Aarde: de enige Tijger die in staat is goed in een team te werken, beetje conservatief en traditioneel en met meer zelfkennis dan de andere Tijgers.
Metaal: luidruchtig, opvallend, stralend en graag in het middelpunt willen staan. Eigenwijs, maar ook onderhoudend.

Werk:
Er moet afwisseling inzitten, liefst geen bureauwerk. Banen bijv: coureur, manager, officier, missionaris, schrijver.

Liefde:
Bijna altijd verliefd, een echte romanticus. Aanhankelijk en lief, seks is intimiteit. Tijgers zijn trouw voor zolang het duurt. In principe kan een Tijger elk dier van de Chinese dierenriem verleiden, maar de Os, de Draak en de Aap hebben de meeste kans op een blijvende relatie.

Smaak:
Gedurfd, beetje wild en extreem.

Kleuren:
Oranje en rood.

Sport:
Auto- of speedbootracen, vechtsporten.

Vrije tijd:
Varen, eten en drinken.

Hobby's:
Feesten en amateurtoneel.

Vakantie:
New York, de Griekse eilanden.

Vriendschap:
Kan goed overweg met het Paard en de Hond, maar niet met de Aap, de Slang en de Os.

 


KONIJN
Rechtschapen, intuÔtief, gevoelsmatig en voorzichtig. Intelligent en goedgemanierd en houdt van een rustig en vredig bestaan, vermijdt graag confrontaties, maar kan soms wel gek doen. Een Konijn heeft een brede interesse, is eigenlijk zťťr nieuwsgierig, en heeft een uitstekend geheugen -een soort wandelende encyclopedie- en kan goed genieten. Konijnen houden van een goed gesprek, maar geven zichzelf niet snel bloot. Ze zijn discreet,   tactvol en gevoelig, en ze kunnen niet goed tegen kritiek. Bovenal is een Konijn onvoorspelbaar waardoor anderen soms helemaal niet weten waar ze aan toe zijn. Door deze onvoorspelbaarheid kun je van een Konijn niet echt betrouwbaarheid verwachten, niet omdat ze niet willen -ze kunnen erg hun best doen- maar omdat ze niet kunnen. Als kind wordt het Konijn vaak verkeerd begrepen en is verlegen en meestal gehoorzaam, vind het leuk op school en is leergierig. Tenminste, als het geen last heeft van irreŽle angsten en nachtmerries. Soms zijn het de kinderen die op school worden gepest. Als ouder kan een Konijn een rare zijn: eindeloos geduld met kinderen maar niet tegen rommel kunnen..

De vijf typen:
Water: een integer Konijn, het water-Konijn. Goed gevoel voor rechtvaardigheid en eerlijkheid.
Hout: dit type is vaak schrijver en heeft veel fantasie en gevoel voor schoonheid.
Vuur: het vuur-Konijn is niet zo filosofisch ingesteld als de andere Konijnen. Functioneert goed in een publieke functie.
Aarde: dit type houdt veel van cultuur en het sociale leven, van feestjes en uitgaan. Beetje vergeetachtig en soms wat vaag.
Metaal: serieus, hardwerkend en scherpzinnig. Groot moreel besef, soms op het fanatieke af.

Werk:
Elk werk waarbij ze zich op problemen kunnen concentreren om ze op te lossen. Precieze en accurate manier van werken. Banen bijv: chemicus, wetenschapper, dokter, psychiater, ontwerper, natuurkundige, musicus, leraar.

Liefde:
Het Konijn houdt van romantiek en van teder vrijen. Attente, aardige maar een beetje fantasieloze minnaars die het liefst van al een beetje knuffelen en praten in bed. Konijnen houden van privacy en staan niet te springen om een huwelijk, ze zijn heel kieskeurig. Het kan goed klikken met de Rat, de Os en de Slang, maar het wordt waarschijnlijk nooit wat met de Haan en het Varken.

Smaak:
Subtiel en scherpzinnig.

Kleuren:
Wit, bleekgroen en grijs.

Sport:
Zwemmen en golfen.

Vrije tijd:
Naar muziek luisteren, uit eten, zeilen.

Hobby's:
Lezen, koken, rommelen in huis.

Vakantie:
Bergtochten, alleen rondtrekken.

Vriendschap:
Het Konijn vind de beste maatjes in de Geit, kan goed opschieten met de Rat, de Os en het Varken, maar kan slecht overweg met de Haan.

 


DRAAK
Trots en levendig, enthousiast, extravert en inspirerend. Een Draak heeft veel zelfvertrouwen en is uiterst intelligent en erg alert. Een perfectionist, ambitieus en direct. Draken hebben snel kritiek en kunnen slecht vergeven. Veel energie en een impulsieve handelswijze, draken leven van moment tot moment, en hebben niet zo veel geduld. De Draak is alles waar de andere elf dieren alleen maar van kunnen dromen, en staat ook graag in het middelpunt van de belangstelling. Houdt van uitgaan en prettig gezelschap, van gevleid worden en verleid worden en heeft een ruim hart. Van hun vrienden wordt betrouwbaarheid verwacht, maar een Draak is zelf niet altijd even betrouwbaar. De Draak denkt dat iedereen hem alles zal vergeven, en vaak is dat ook nog zo. In feite kan de Draak soms misbruik maken van zijn of haar vrienden. Drakenkindertjes zijn vaak kleine brutale opscheppertjes die een hekel aan bevelen hebben, en ze kunnen soms wat lastig in de omgang zijn. Als ouder speelt een Draak niet de meest glorieuze rol, geen tijd om de was te doen of eten te maken, laat staan kleine kinderen te verzorgen. Daarentegen besteden ze veel tijd en aandacht aan verjaardagen, feestjes en andere tradities.

De vijf typen:
Water: eerlijk en rechtvaardig en een groot moreel gevoel. Soms een beetje te hoogdravend.
Hout: het middelpunt van elke bijeenkomst, maar voelt zich in feite vaak onzeker en onbemind.
Vuur: dit type Draak moet leren zich wat meer te ontspannen, erg veel onrust.
Aarde: een Draak die weet wat kwaliteit is, een onberispelijk gevoel voor smaak. Weet hoe te genieten.
Metaal: ambitieus en kan wat de carriŤre betreft ook meedogenloos zijn. Weinig diplomatie.

Werk:
Leiding geven, voorop lopen, de directeur zijn. Banen bijv: jurist, visagist, mediaberoemdheid, computeranalist, filosoof, uitvinder.

Liefde:
Wil zich het liefst omringd weten met bewonderaars, maar is moeilijk te verleiden. De Draak houdt erg van seks, van de activiteit en alles eromheen, maar bepaalt de eigen keuze. Draken die trouwen -wat ze niet zo snel zullen doen- verwachten steeds opnieuw weer dat het die keer voor altijd zal zijn.

Smaak:
Opzichtig, duur, exclusief, dramatisch.

Kleuren:
Groen, zwart en goud.

Sport:
SkiŽn en ski-springen, zeilen.

Vrije tijd:
Met anderen samen zijn, feesten bezoeken.

Hobby's:
Yoga, winkelen en archeologie.

Vakantie:
Safari, rondtrekken en skiŽn.

Vriendschap:
Prima relaties met de Aap, de Rat en de Slang, maar ruzies met de Hond.

 


SLANG
Hoogst intelligent, mysterieus, met een actieve geest. Een Slang is een diepzinnig denker en heeft een subtiel gevoel voor humor. Bespiegelend, wil graag alles van anderen weten. Slaat meerdere malen nieuwe wegen in. Slangen houden van uitdagingen en maken zelden fouten. De Slang kan goed organiseren, heeft zaken inzicht en vaak financieel geluk. Houdt er niet van om snel te moeten beslissen. Het woord betrouwbaarheid komt meestal niet voor in het woordenboek van een Slang. Ze hebben geen idee waarom je boos op hen wordt als ze niet op tijd op komen dagen. Het Slangenkind is ijverig en plichtsgetrouw, heeft niet veel ruimte nodig, maar kan lastig worden als het z'n zin niet krijgt. Eerder artistiek begaafd dan academisch aangelegd. Deze kinderen hebben een hoop liefde nodig en een rustige omgeving. Een Slang leeft in een eigen wereld en gaat z'n eigen weg, en is dus meestal iets te veel met zichzelf bezig om echt deel uit te maken van een gezin. De ouderrol zal dan ook met tegenzin op zich worden genomen. De Slang is verstandelijk aangelegd en kan problemen hebben om genegenheid en liefde te tonen. Slangen hebben natuurlijk ook gevoelens, maar die zijn goed verborgen, ook de ouderlijke emoties. Dat kan een vreemd soort ouderschap opleveren, waar de nadruk ligt op groei en prestatie.

De vijf typen:
Water: dit is het conservatieve type Slang, gevoelig en scherpzinnig, maar houdt niet zo van veranderingen.
Hout: genereus van aard, heel meelevend. Gevoelig.
Vuur: kan roekeloos en onbezonnen zijn en vaak niet te vertrouwen met geld. IntuÔtief met een groot gevoel voor drama.
Aarde: houdt van mooie dingen en van kunst. De meest materialistische slang in vergelijking met de andere vier.
Metaal: vastberaden en ambitieus, soms erg ongevoelig. Neiging tot een meedogenloze aanpak.

Werk:
Onderzoek, met name naar het menselijk gedrag, aanleg voor het mysterieuze en geheimzinnige. Banen bijv: psychiater, hersenchirurg, wetenschapper, geestelijk leider, goochelaar, onderzoeker, politicus.

Liefde:
De Slang is hartstochtelijk en romantisch en staat graag in het middelpunt van het leven van de partner. Goed in het verleiden, in hofmakerij en romantiek, maar als het aankomt op trouw tast de partner vaak in het duister. Een Slang geniet van flirten. Een verliefde Slang is erg gelukkig en houdt meer van seks dan alle andere Chinese dierenriemtekens.

Smaak:
Exotisch, bizar.

Kleuren:
Zacht geel en -groen.

Sport:
Zwemmen, vissen, wandelen.

Vrije tijd:
Opera, theater en kunst.

Hobby's:
Astrologie, schaken, lezen.

Vakantie:
Zonnige eilandjes, het platteland, een kuuroord.

Vriendschap:
De Haan, de Draak en de Os zijn goede vrienden, het Varken en de Tijger niet.

 


PAARD
Elegant, loyaal, vriendelijk en bezield. Het Paard is meestal populair en aantrekkelijk, en een geboren gastheer of -vrouw. Paarden houden van bijeenkomsten en kunnen anderen in beweging zetten en inspireren. Ze zijn levendig en onafhankelijk met leidinggevende capaciteiten. Eerlijk en direct. Ze hebben een fel temperament, en ze kunnen slecht geheimen bewaren. Ook heeft een Paard een brede belangstelling, onderneemt veel verschillende activiteiten en leeft daardoor vaak in tijdgebrek. Een Paard is een echte pragmaticus, bij een probleem wordt direct een oplossing gezocht. De eigen mening wordt snel en vaak verkondigd. Betrouwbaarheid is een van de beste eigenschappen van het Paard, een Paard doet altijd wat het heeft beloofd. Een betrouwbare en loyale vriend die je in een crises niet zal laten vallen. Als kind kunnen Paarden eindeloos vragen stellen, ze absorberen informatie, maar zijn geneigd al snel op te geven wanneer iets hen te moeilijk wordt. Het moet allemaal niet teveel moeite kosten. Ook driftbuien zijn een Paardje niet vreemd. Als volwassene heeft een Paard graag kinderen om zich heen. Paarden zijn goede ouders, erg geduldig, maar verwachten van hun kinderen wel dat ze gehoorzamen en zich aan de regels houden.

De vijf typen:
Water: een water-Paard kan goed luisteren, diplomatiek.
Hout: gevoel voor humor, avontuurlijk, maar ook iets te lichtgeraakt.
Vuur: onvoorspelbaar, vooral als hij/zij niet genoeg omhanden heeft en zich verveelt.
Aarde: dit type Paard houdt er traditionele opvattingen opna. Oog voor details.
Metaal: kan goed organiseren. Serieus, vooral in zaken.

Werk:
Alles wat maar met communicatie te maken heeft. Kan niet zo goed tegen tegenslag, dus houdt ook niet van veel stress. Banen bijv: onderwijzer, priester, bibliothecaris, hotelhouder, journalist, artiest.

Liefde:
Een Paard kan erg snel verliefd worden en is erg romantisch. Paarden houden van verleiden en ze kunnen heel flirterig zijn -en blijven- maar zijn hun partner bijna altijd trouw. Wat seks betreft zijn ze niet zo subtiel aangelegd, een Paard houdt van fysiek contact maar is niet echt geÔnteresseerd in een actief seksleven. Wat een eventuele levenspartner betreft hebben de Draak en de Haan een streepje voor.

Smaak:
Stoutmoedig, groots, dramatisch.

Kleuren:
Natuurtinten, bruin en wit.

Sport:
Snelwandelen, marathons lopen.

Vrije tijd:
Toneel en theater.

Hobby's:
Vaardigheidsspelletjes, actief zijn in de buitenlucht.

Vakantie:
Kamperen, zeilen, kanoŽn, jazzfestivals bezoeken.

Vriendschap:
Een goede verstandhouding met de Tijger, een slechte met de Rat.

 


GEIT
Creatief, rustig maar hartstochtelijk, en een beetje ongewoon. Geiten zijn oprecht, en ze hebben een grote verbeeldingskracht. Ze kunnen niet goed tegen druk. Een Geit waardeert de goede dingen van het leven. Nostalgisch en romantisch. Artistiek begaafd. Geiten houden niet van roosters en routines. Ze zijn perfectionistisch en willen niet opgejaagd worden. Grote inzet bij emotionele betrokkenheid. Veel overtuigingskracht en charme om de dingen naar zijn/haar hand te zetten. Een Geit heeft de neiging om op een onconventionele manier tegen de huidige trends in te gaan. Betrouwbaarheid is een lastig woord voor de Geit. Het is niet dat ze onbetrouwbaar zijn, maar juist een beetje onvoorspelbaar en houden graag een slag om de arm. Een Geit kan compleet onverwacht op je stoep staan. Geitenkindertjes zijn een beetje ongewoon, soms in hun gedrag en soms in hun uiterlijk. Hierdoor worden ze nogal eens gepest door andere kinderen. Als kind heeft een Geit veel ruimte nodig en houdt zich bij voorkeur bezig met dingen die andere kinderen niet interesseren. Als volwassene heeft de Geit geen notie van heersende regels voor wat betreft een gezinsleven, ze verzinnen die ter plekke en zoals het hen het beste uitkomt. Een Geit is een goede, maar vaak nogal afwezige ouder waardoor ze hun kinderen soms teveel ruimte geven.

De vijf typen:
Water: een water-Geit kan zich de problemen van anderen te veel aantrekken en daar onder lijden. Soms zijn er ook irrationele angsten.
Hout: artistiek begaafd en het avontuurlijkst van alle Geiten. Dit type moet creŽren om emoties kwijt te kunnen.
Vuur: wanneer er geen emotionele betrokkenheid is, komt deze Geit tot niets. Maar als er wel emotionele betrokkenheid is wordt er lang en onvermoeibaar doorgewerkt. Sterke sociale gevoelens.
Aarde: serieus en hardwerkend en veel principes. Een praktische Geit die reŽle doelstellingen heeft.
Metaal: ambitieus, moedig en een doorzetter. Dit type Geit is van alle Geiten de minst emotionele.

Werk:
In principe kan een Geit alles doen zolang het maar niet op echt werk lijkt. Het liefst zouden Geiten een weldoener hebben, een soort sponsor die hen een inkomen en een dak boven hun hoofd verschaft zodat zij zich helemaal bezig kunnen houden met hun creatieve gaven. Banen bijv: kunstschilder, acteur, ontwerper, redacteur, binnenhuisarchitect, kruidendeskundige.

Liefde:
Liefde en seks zijn de Geit op het lijf geschreven. Geiten houden ervan om verliefd te zijn, te worden verleid, bemind te worden en te beminnen, te verleiden en romantisch te zijn. In de liefde zijn ze raadselachtig, nieuwsgierig en sexy, maar houden er niet van afhankelijk te zijn. Gevoelens zijn voor een Geit buitengewoon belangrijk en ze houden van alle voorbereidingen zoals een open haardvuur, kaarslicht etc. Geiten vinden hun vrijheid erg belangrijk en zullen zich niet snel definitief binden, een huwelijk is in wezen niets voor een Geit. Een Hond maakt nog de meeste kans omdat deze twee zowel maatjes als minnaars kunnen zijn.

Smaak:
Bizar en erotisch.

Kleuren:
Rose, geel en mauve.

Sport:
Een Geit is niet zo sportief. T'ai chi, dansen en zwemmen voor de aardigheid.

Vrije tijd:
Creatief zijn, film.

Hobby's:
Zeilen, tuinieren.

Vakantie:
Historische huizen bezoeken, rondreizen.

Vriendschap:
Een Geit kan goed opschieten met het Konijn, de Slang en het Paard, maar niet met de Rat, die is te materialistisch en ook niet met de Haan omdat ze bijna nooit overeenstemming kunnen bereiken.

 


AAP
Nieuwsgierig, onafhankelijk, levendig en heeft alles in de gaten. Een Aap is behulpzaam, belezen en houdt van nieuwe dingen. Apen hebben een goed geheugen, meestal een goed taalgevoel en een plagerig gevoel voor humor. Zij houden van discussie en debat en zitten nooit om woorden verlegen. Vriendelijke en zelfverzekerde houding. Apen kunnen soms op een manipulerende manier op snelle winst uit zijn. Charmante trucjes. Ze zijn vindingrijk en optimistisch, en bereid risico's te nemen. De inrichting van het huis van de aap is nooit saai of neutraal en meestal niet af, Apen zien hun huis als iets tijdelijks. Nadenken over de gevolgen van hun handelen doen de meeste Apen niet, het gevolg is dat de Aap niet bekend staat als betrouwbaar. Een Aap vergeet snel en is in staat dubbele afspraken te maken of door iets anders in beslag te worden genomen. Apenkinderen zijn allergisch voor autoriteit en raken daardoor vaak in de problemen, ook verdragen ze geen enkele vorm van onrecht en zijn ze zo onderzoekend dat ze tijd en afspraken uit het oog kunnen verliezen. Ze zijn gevat en vaak ook komisch, maar hebben een korte concentratieboog. Als kind kan een Aap dus nog weleens voor problemen zorgen, maar als ouder is hij/zij niet te evenaren. Kinderen zijn gek op hen, een Aap laat zijn kinderen rustig laat opblijven en geeft niets om discipline, welk kind zou daar niet van houden?

De vijf typen:
Water: een sympathieke en zorgzame Aap die zich inzet voor allerlei goede doelen. Dit is het meest rustige type van de Apen.
Hout: erg creatief, erg enthousiast, maar kan moeilijk maat houden.
Vuur: denkt meestal alles al te weten en is daardoor vaak roekeloos.
Aarde: dit type heeft weinig woorden nodig en zal altijd recht voor z'n mening uitkomen.
Metaal: vol idealen en vaak erg gespannen. Hoge verwachtingen van anderen.

Werk:
Een Aap houdt van onderzoek, levert graag kritiek en heeft een voortdurende uitdaging nodig. Ze zouden goede vertegenwoordigers of verkopers kunnen zijn. Banen bijv: schrijver, journalist, goochelaar, koopman, arts, caberetier.

Liefde:
Zoals op alle terreinen kan een Aap groots beginnen om al snel verveeld te raken. Een Aap wordt snel verliefd, maar de liefde kan ook snel weer verdwenen zijn. Seks speelt een belangrijke rol, een Aap wil graag experimenteren. Een relatie met een Aap lijkt een beetje op een open haard, als je er niet voldoende aandacht aan schenkt heb je al snel kans dat het vuur dooft.

Smaak:
Kleurrijk en vrolijk.

Kleuren:
Rood, wit en geel.

Sport:
Boksen, autoraces, parachute springen.

Vrije tijd:
Met anderen samen zijn, theater, film, uit eten.

Hobby's:
Winkelen, vrienden en bekenden bezoeken.

Vakantie:
Exotische oorden en grote, drukke steden.

Vriendschap:
Een goede verstandhouding met de Rat en de Draak, een slechte met de Tijger en de Slang.

 


HAAN
Onbevangen, beschermend, nauwgezet. Een Haan heeft een kleurrijk karakter. Goed organisatievermogen. Gevoel voor humor, maar met onwrikbare opvattingen, houdt van discussie. Hanen zijn niet zo tactvol, soms wispelturig. Ze hebben een waardige en gezaghebbende houding. Financieel bekwaam. De Haan maakt veel notities en is ambitieus, maar soms een beetje irreŽel. Houdt niet van kritiek, maar wel van tradities en rituelen, van optochten en pracht en praal. Een Haan kan erg trots zijn en besteedt meestal veel aandacht aan het uiterlijk. Over het algemeen zijn Hanenkinderen erg onafhankelijk en hebben ze hun zaakjes goed voor elkaar. Ze kunnen zichzelf goed vermaken. Als ouder kan de Haan erg streng zijn, hij/zij wil het beste voor de kinderen en stelt daardoor vaak hoge eisen. Ook kan een Hanenouder niet zo goed affectie tonen. Het zijn in wezen hele goede ouders, maar ze gedragen zich vaak iets te afstandelijk tegenover hun kinderen.

De vijf typen:
Water: een charmante en communicatieve Haan met artistieke talenten. 
Hout: soms te naÔef, maar altijd vrolijk en optimistisch.
Vuur: een buitengewoon goede prater, kan dat uren volhouden.
Aarde: een Haan met traditionele opvattingen en een vaststaande moraal. Oog voor details en alles onder controle.
Metaal: een metaal-Haan heeft veel behoefte aan afwisseling en opwinding, houdt ervan veel bewonderaars te hebben.

Werk:
De Haan heeft meestal meer charme dan intellect en is niet zo geschikt voor routinewerk of saaie kantoorbaantjes. Hanen zijn goede leiders. Banen bijv: ingenieur, tandarts, diŽtist, ambtenaar, monteur.

Liefde:
Verliefd worden is voor een Haan een serieuze aangelegenheid, een Haan begint niet zomaar een relatie. Maar eenmaal gebonden zijn het betrouwbare en loyale partners. Als je graag wordt verwend en verzorgd, zoek dan een Haan. Hanen hebben een natuurlijk gevoel voor seks en alles wat daarbij komt kijken.

Smaak:
Discreet en verfijnd, conservatief.

Kleuren:
Abrikoos, geel en rood.

Sport:
Motorracen, voetbal, rugby.

Vrije tijd:
Vrienden uitnodigen voor het eten, gezelligheid.

Hobby's:
Lezen, puzzelen, iets maken, vissen.

Vakantie:
Trendy of afgelegen plaatsen bezoeken, cruises.

Vriendschap:
Goede relaties met de Os en de Slang, maar niet met het Konijn.

 


HOND
Trouw, loyaal, verdraagzaam en de kampioen van het goede doel. De Hond heeft een afkeer van ongerechtigheid en oneerlijkheid. Honden zijn eerlijk en open, kunnen niet goed ergens omheen draaien. Soms koppig, vaak behulpzaam. De Hond is het meest zorgzame teken van de Chinese dierenriem, en kan zich de problemen van anderen te veel aantrekken. Integer en betrouwbaar. Scherpe intuÔtie, goed aanvoelend vermogen. Honden houden niet van grote gezelschappen en hebben een bloedhekel aan confrontaties, ook al kan een Hond daar op zich heel goed mee omgaan. Prima gesprekspartner met gevoel voor humor. Honden zien de dingen soms te zwart/wit en kunnen ook te veel in het verleden leven. Een Hond is gevoelig voor depressies, maar komt er meestal wel snel weer uit. Over het algemeen is de Hond het betrouwbaarste teken van de dierenriem, en geneigd iedereen alles te vergeven. Een Hond steunt je wanneer je dat nodig hebt, motiveert je als je het niet meer ziet zitten, troost je als je verdrietig bent en staat (bijna) altijd voor je klaar. Als kind is de Hond meestal erg gehoorzaam en soms wat angstig. Dit kind heeft veel aanmoediging nodig. Honden voelen zich doelloos en verloren wanneer ze alleen wonen, maar wanneer ze omringd zijn door mensen die van hen houden is het leven vol geluk. Als ouder vaart een Hond op instinct, en dat gaat uitstekend. Ze zijn geduldig, warm, en hebben veel liefde, tijd en zorg. Nadeel kan zijn dat ze soms tŤ veel zorg hebben.

De vijf typen:
Water: behoefte aan avonturen, maar er komt een moment dat de haven veilig is en de Hond niet meer van z'n plaats te krijgen.
Hout: dit is de minst dynamische van de Honden, een hout-Hond kan ook erg twijfelen en zich veel te veel zorgen maken.
Vuur: dit type Hond heeft veel gevoel voor zaken, is soms te roekeloos.
Aarde: een aarde-Hond is een beetje een ploeteraar. Voorzichtig en tobberig.
Metaal: de meest koppige van de Honden, maar ook behulpzaam en een doorzetter met ambities.

Werk:
Als er maar geen baas moet worden gespeeld, dan kan er weinig mis gaan. Een Hond kan beter voor een ander werken, of desnoods voor zichzelf, dan leiding geven. Honden zijn geen ondernemers of zakenlui. Banen bijv: therapeut, chirurg, maatschappelijk werker, politicus, verpleegkundige.

Liefde:
Een Hond is buitengewoon idealistisch in de liefde en verwacht in feite het onmogelijke. In ieder geval zoekt een Hond naar een zielsverwant, en als de ideale partner eenmaal gevonden is -wat soms erg lang kan duren- deelt de Hond in principe alles. Dit teken heeft voortdurend bevestiging nodig en kan er slecht tegen lang alleen gelaten te worden, want dan gaat hij/zij piekeren, komt tot niets meer en voelt zich waardeloos en verwaarloosd. Honden zijn niet bijzonder sexy en niet buitengewoon romantisch, maar ze accepteren je zoals je bent en het zijn hele goede maatjes. En ze zijn trouw.

Smaak:
Druk, niet bij elkaar passend.

Kleuren:
Aardetinten, bruin en donkergroen.

Sport:
Fietsen en zwemmen.

Vrije tijd:
Iets gezelligs ondernemen, praten en dansen.

Hobby's:
Lezen, wandelen.

Vakantie:
Wandelen in een mooie omgeving, water.

Vriendschap:
Kan goed overweg met de Tijger, het Paard en het Varken, slecht met de Draak.

 


VARKEN
Tolerant en begrijpend, sensueel, geestdriftig, aardig, sympathiek en waarheidsgetrouw. Een Varken is een vredesstichter. Varkens handhaven orde en gezag en geloven in gerechtigheid. Ze zijn bereid anderen hun fouten te vergeven, koesteren zelden wrok en zijn niet haatdragend. Een Varken houdt van gezelschap en groepsactiviteiten, maar heeft ook behoefte aan alleen-zijn. Dit teken zet zich in voor humanitaire doelen. Varkens hebben gevoel voor humor en zijn onzelfzuchtig. Een Varken is sterk zonder sterk te lijken en maakt zich zelden nodeloos zorgen. Varkenskinderen zijn dromertjes, ze lopen vaak met het hoofd in de wolken, hebben bijna altijd een goed humeur en zijn zelden boos. Ze doen wat hen gevraagd wordt, en kunnen alleen soms wat slordig zijn. Als volwassene heeft een Varken alle tijd van de wereld voor zijn of haar vriendenkring, maar kan er moeite mee hebben tijd te besteden aan het gezin. Hierdoor kunnen ze soms van hun eigen kinderen vervreemden. In feite houdt het Varken afstand omdat het niet tegen afwijzingen kan, hij/zij is heel bang gekwetst te worden. Varkens zijn meestal betrouwbaar, maar kunnen diep van binnen wel wantrouwend zijn, soms op het paranoÔde af.

De vijf typen:
Water: een water-Varken zit vol geheime plannen en kan zich mysterieus gedragen.
Hout: de slimste van de Varkens, artistiek en begaafd. En ook warm en lief.
Vuur: dynamisch, aantrekkelijk en gevaarlijk, heeft vele minnaars.
Aarde: erg gevat en ad rem, maar het aarde-Varken heeft een soort humor die niet altijd zo aardig is voor anderen.
Metaal: onafhankelijk, houdt graag een slag om de arm. Kan van gokken houden.

Werk:
Het Varken heeft een groot hart, begrijpt wat anderen bezighoudt en houdt er van met andere mensen te werken. Banen bijv: personeelswerker, verpleegkundige, maatschappelijk werker, leraar, therapeut, boer, schilder, slager.

Liefde:
Een verliefd Varken is een grote romanticus en kan erg snel emotioneel afhankelijk worden van de ander. Vaak loopt een romance uit op pijn en teleurstelling, maar een Varken is altijd bereid het nog eens te proberen. Omdat een Varken een bijna constante aandacht nodig heeft, gaat zij/hij op zoek naar die aandacht wanneer zij/hij te lang alleen wordt gelaten. Dat is niet zozeer een gebrek aan trouw of een verlangen naar seks, maar een Varken kan gewoon niet tegen eenzaamheid. In bed houdt een Varken meer van comfort en warmte dan van opwinding en hartstocht. Een Varken is sensueel, houdt van veel strelen en kan erg genieten.

Smaak:
Comfortabel en conventioneel.

Kleuren:
Dieprood en donkerblauw.

Sport:
Bergbeklimmen, surfen en jagen.

Vrije tijd:
Gasten ontvangen, lezen en winkelen.

Hobby's:
Wandelen en koken.

Vakantie:
Luxe en kuuroorden.

Vriendschap: goede relaties met de Hond, de Geit en de Draak, slechte met de Tijger en de Slang.